Běžecká Kuchařka
Postupně zde budete nacházet jídla, která Vám usnadní sportování a pomůžou při regeneraci. Ne všechna zdravá jídla musí být nepoživatelná!!
Běžeckou kuchařku finančně podporuje:
Jídla připravuje šéfkuchařka a "Fanatička" Katka Hovorková.
Hummus s olivami v chlebové placce
Toto úžasně jednoduché jídlo se hodí i jako svačina na trasu. Skládá se z oliv, chlebové placky nebo tortill a hummusu původem z blízkého východu. Sezamové máslo tahini dodává pokrmu hladkou konzistenci a spolu s tužší tortillou nebo chlebovou plackou a slanými olivami vytváří z tohoto mezinárodního, ale velmi vyváženého pokrmu vybranou pochoutku o několika chuťových tónech. Pokud rolky chcete jíst při běhu, můžete vypustit česnek.
Recept:
Na 8 až 10 porcí
3 šálky uvařené cizrny
3 lžíce Tahini
2 lžíce Tamari, 2 lžíce Misa nebo 2 lžicky mořské soli
1/4 šálku čerstvě vymačkané citrónové nebo limetkové šťávy
1/2 striužku česneku, nasekaného (nemusí být)
1 lžička mletého římského kmínu
pepř
nasekané olivy
Chlebová placka
zelenina dle chuti
Cizrnu, tahini, tamari, citrónovou šťávu, česnek a římský kmín dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladká pasta. Je-li to potřeba můžeme do směsi přidat trochu vody, aby se lépe mixovala. Podle chuti okořeníme pepřem.
Vezmeme chlebovou placku a rozetřeme na ni tenkou vrstvu hummusu a po celé délce nasypeme část oliv a zeleninu.
Hummus vydrží v lednici 5 až 6 dní a v mrazáku až několik měsíců.
Červené fazole alá Fanaticus s netinkama
Recept:
červené sterilované fazole
kukuřice sterilovaná
malá cuketka
jarní cibulka
masová klobása
kapusta
mrkev
tymián
rajčata
olivový olej
bílý pepř
krakonošovo koření (případně jakékoli s kmínem, kvůli problémům s nadýmáním)
Orestujeme klobásku, aby trošku vypekla, k výpeku přidáme čerstvou zeleninu a lehce osmahneme, poté přisypeme čerstvá rajčata a šťávu z fazolí a chvíli podusíme. Na závěr přidáme fazole a kukuřici, povaříme a dle chuti okořeníme a ozdobíme lístky bazalky. Podávat můžeme s chlebem nebo s babiččinými netinkami.